Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

3) Επαγωγικοί συλλογισμοί, συνέχεια στις κατηγορίες και τα είδη

(6/9/2022 Παράκληση, σχολιάστε τις αναρτήσεις μου είτε θετικά είτε αρνητικά. Θα είναι μια ευπρόσδεκτη ικανοποίηση για την προσπάθεια που κατέβαλα. Ακόμα και οι αρνητικοί σχολιασμοί, θα βοηθούσαν να διορθώσω ορισμένες απόψεις. Ευχαριστώ)

-ΣΤ) Αποκλειστική Επαγωγή
-Με τον όρο αποκλειστική επαγωγή εννοούμε όλα τα είδη συμπερασμών που ενισχύουν μιαν υπόθεση αποκλείοντας άλλες. Από τους διάφορους κανόνες της αποκλειστικής επαγωγής οι πιο γνωστοί είναι οι μέθοδοι του J. S. Mill για την ανεύρεση αιτίων και την απόδειξη αιτιακών υποθέσεων. Οι μέθοδοι του Mill βασίζονται λογικά στην έννοια της ικανής/επαρκούς και της αναγκαίας συνθήκης. (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1ο «το να σε πατήσει το τρένο είναι επαρκής, αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη για να τραυματιστείς»/ 2ο «η ύπαρξη οξυγόνου είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για μια φωτιά»).*
       {* Άλλοι μιλούν για συνθήκες. ενώ άλλοι για αιτίες. Βλέπε το μπλοκ μου Αιτίες, αναγκαίες και επαρκείς}

-Δυο οδηγίες για την κατανόηση των μεθόδων του Mill:
Ι- Μια ιδιότητα Α είναι ικανή/επαρκής συνθήκη (σ. σ. = αιτία) για μια ιδιότητα Β, μόνο εάν οποτεδήποτε είναι παρούσα η Α είναι παρούσα και η  Β.
Ι Ι- Μια ιδιότητα Γ είναι αναγκαία συνθήκη (σ. σ. = αιτία) για μια ιδιότητα Δ, μόνο εάν οποτεδήποτε είναι παρούσα η Δ είναι παρούσα και η ιδιότητα Γ.
-(Παράδειγμα: το να σε πατήσει τρένο είναι επαρκής αιτία για να τραυματιστείς, αλλά όχι και αναγκαία ∙ ενώ η ύπαρξη οξυγόνου είναι αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής αιτία για μια φωτιά).
(Μας ενδιαφέρει η επαρκής αιτία όταν θέλουμε να παράγουμε ένα αποτέλεσμα, ενώ μας ενδιαφέρει η αναγκαία αιτία όταν θέλουμε να αποτρέψουμε ένα αποτέλεσμα).
-Για τους σκοπούς της αποκλειστικής επαγωγής δυο είναι οι βασικοί κανόνες:
ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Το Α δεν μπορεί να είναι αναγκαία αιτία για το Β, αν το Α απουσιάζει όταν το Β είναι παρόν. 
ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Το Γ δεν μπορεί να είναι ικανή (επαρκής) αιτία για το Δ, αν το Γ είναι παρόν όταν το Δ απουσιάζει.

- Οι μέθοδοι του Μιλ από τέσσερις, επεκτάθηκαν σε 7 από τον G.H. von Wright (μαθητή του Βιτγκενστάιν-Wittgenstein):

1) Κανονική μέθοδος συμφωνίας : Η μέθοδος αναζητάει σχέσεις μεταξύ αποτελέσματος και αναγκαίας αιτίας και βασίζεται στον αποκλεισμό όλων των αιτιών που απουσιάζουν όταν το αποτέλεσμα  είναι παρόν.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: αποκλείοντας ως αιτίες τα φαγητά που δεν έφαγαν οι διάφοροι συνδαιτύμονες που έπαθαν δηλητηρίαση, καταλήγουμε σε κάποιο φαγητό που έφαγαν όλοι ως την πιθανή αιτία  για τη δηλητηρίαση. 
2. Αντίστροφη μέθοδος συμφωνίας. Αναζητάμε επαρκείς αιτίες και αποκλείουμε όλες τις άλλες που είναι παρούσες όταν απουσιάζει το αποτέλεσμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ψάχνουμε για να αποκλείσουμε από τις επαρκείς αιτίες τι έφαγαν αυτοί που δεν δηλητηριάστηκαν, αφήνοντας ως πιθανές επαρκείς αιτίες το φαγητό ή φαγητά που αυτοί δεν έφαγαν.
3. Μέθοδος διπλής συμφωνίας: Συνδυασμός των παραπάνω δυο μεθόδων. Αναζητάμε με τη μέθοδο του αποκλεισμού τις επαρκείς και αναγκαίες συνθήκες.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αποκλείοντας στο προηγούμενο παράδειγμα, τι δεν έφαγαν όσοι δηλητηριάστηκαν και τι έφαγαν οι άλλοι, μένουμε με πιθανή επαρκή και αναγκαία αιτία κάποιο φαγητό ή φαγητά που έφαγαν αυτοί και μόνο που δηλητηριάστηκαν.


4. Μέθοδος της διαφοράς. Αναζητά μεταξύ των αιτιών ενός αποτελέσματος, την αιτία που είναι επαρκής για να το έχει προκαλέσει. Την αιτία που ισχύει στην περίπτωση αυτού του αποτελέσματος, απουσιάζει όμως από άλλες περιπτώσεις όπου απουσιάζει και το αποτέλεσμα.
5. Σύνθετη μέθοδος συμφωνίας και διαφοράς: Είναι συνδυασμός της κανονικής μεθόδου συμφωνίας και της μεθόδου της διαφοράς και αναζητά ικανές και αναγκαίες συνθήκες μεταξύ των συνθηκών που είναι παρούσες σε μια δεδομένη περίπτωση.
6. Μέθοδος των υπολοίπων: Όταν γνωρίζουμε ότι ένα αποτέλεσμα σύνθετο α, β, γ προκαλείται από μια σύνθετη ομάδα παραγόντων Α, Β, Γ, και γνωρίζουμε ότι ο Α προκαλεί το α και ο Β το β, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Γ προκαλεί το γ.
7. Η μέθοδος των συνακόλουθων μεταβολών. Είναι παρόμοια με την προηγούμενη και εντοπίζει αιτιακή σχέση μεταξύ ενός παράγοντα, που δρα σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες, και κάποιου αποτελέσματος, ταυτίζοντας μεταβολές στο υποτιθέμενο αίτιο με μεταβολές στο αποτέλεσμα.
========

Τα ιστολόγιά μου




    1 σχόλιο: